11 April 2015

Cerita kehidupan #1

Hai anak-anak. Jika anda masih setia membaca terima kasih, sebab ni seriously blog hambar kuasa 24.

Dulu rajin sangat nak bagitau life update tengah buat apa, what I am currently studying, future expectation, kenapa tak update blog (alasan setiap kali sentiasa sama). Walaupun setiap kali memang punya keinginan membuak-buak nak update, konon nak being funny and sarcastic supaya dapat menggeletek sanubari kalian tapi all the time without fail, saya gagal update jugak akhirnya.

Tewas dengan diri sendiri.

Dan sebenarnya kalah dengan diri sendiri adalah paling sakit. Like how come you can't beat your own-self. Kita kan ada satu je, otak satu, hati satu.

Tapi sebenarnya tak. Hati kita mintak lain, otak kita mintak lain. Dua-dua ni mintak dipuaskan, even after you felt like you have lived long enough untuk fahamkan kehendak diri. Konon nya kau tau limit kau.

Yang kita tau adalah janji Dia yang manusia adalah makhluk terhebat yang dia pernah cipta. Leaving the angels and the devils behind.

“And surely we have honoured the children of Adam, and carried them on the land and at the sea, and provided them with good things, and we have made them to excel by an appropriate excellence over many of those we created.” (Surah Al-Isra:70)
That's why manusia tamak. Because we know we are capable of doing thing when we thought it is supposedly beyond our limit and mula la kita nak lebih dari itu. Bila kita mula nak 'more'.


Berbalik kepada apa yang kita bincangkan kat atas:

Dan sebenarnya kalah dengan diri sendiri adalah paling sakit


Dan sebagai seorang student, definition kalah dengan diri sendiri ada quite a long list sebenarnya.Tapi yang mampu aku senaraikan hanyalah di bawah


  1. Procrastinator- Kita malas nak study. Ada je benda yang mampu nak distract kau. Yang power sangat sampai kau boleh sidetracked.
  2. Burn out- burn out ni bila kau dah tak kesah kalau kau fail (apa nak jadi jadi lah). Pergi mampos la lahanat semua benda.
DAN within these 2 years, I learn so many things. I bet all of us learn something. Period dimana kita just end our high school, bila kita bajet dah besar dan matang tapi sebenarnya kita bodoh. Bodoh sebab assumed our experience in the future ( first 2-3 years) akan sama macam orang lain.



Tak doh. This period tough like shit. Some people go through hell, some are in heaven, but in between these two kan, ada banyak great life lessons. Masa ni la kau rasa bila gagal exam seperti gagal selamanya. Bila study tapi result kebabas kau akan meroyan. 

Dan itu lah yang berlaku kepada university student. Jadi adik-adik yang baru nak masuk alam universiti, silalah siap-siapkan mental. Please la inject dalam minda yang university life adalah tough seperti sembelit. Kalau boleh imaginekan lah sesuatu yang lebih worst. 

BERHENTI berangan cari kekasih, ataupun ada impian nak kahwin on 3rd semester, ataupun bila-bila sahaja ketika study. Anda bongok kalau fikir begitu. 

Walaupun akhirnya semuanya bergantung pada diri sendiri. 

APA YANG KAU NAK?


Mak dengan itu, tamat sudahlah post ini. Kalau rajin lagi aku cerita la lagi beautiful and hideous facts as uni student. 

Terima kasih kerana membaca.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT © 2017 | THEME BY RUMAH ES