9 July 2013

Pengalaman beli broadband

Hai ! Dah seminggu pun duduk dekat INTEC ni. So far so good. Rumah cantik, bilik air ok sangat. Cuma panas sikit la tapi takpe ahh, lama-lama nanti biasa la. Macam yang aku cakap sebelum ni, INTEC ni kat kolej dia memang tak disediakan wifi, so agak dissapointed jugak la untuk kaki internet macam aku dan yang lain-lain.


Macam tau-tau je budak intec ni ramai yang baru masuk, boleh pulak ada ekspo kat ole-ole jual gadget dan aksesori dia. Ada la jugak booth internet macam umobile, YES, celcom, maxis dan PI max. Dia macam tahu kami semua tengah buat "broadband hunting".. Berkenan jugak la mula-mula dengan PI max sebab ramai senior guna. Tapi takdelah rushing sangat sampai nak beli terus. Pitih pun nan ado time tu.


Cadang nya nak kongsi dengan housemate pakai PI max ambil pakej paling mahal zekali agar tak kaget gitu dapat internet zlow mcm ziput. Paham dok ? And then, fikir balik kalau one of us terlebih guna macam mana ?? Elok plak tu roomate aku pakai YES 4G. So tanya-tanya dia ok ke tak YES ni , dia cakap ok. Aku tengok layan k-pop drama seh malam-malam. haha.


Ni nak masuk part yang aku geram. Hari sabtu aku pergi Aeon rawang. Nak beli broadband la nih. Sebelum tu dah tanya dah member-member kat fb dengan twitter mana yang elok, then ramai yang cadangkan yes sebab coverage luas. And so dekat aeon tu ada dua kedai yang jual YES ni. First kedai thundermatch technology then sebelah dia Ace computer kot. Tapi yang pasti kedai dia warna merah. Ok mula-mula aku masuk kedai Ace tu. Ada dua org pekerja. Sorang memang cina, sorang lagi muka melayu tapi cakap pelat cina. Aku minta explain pasal YES dia macam nak taknak. Woii, kau nak berniaga ke taknak ?? Aku sakit hati betul masa ni. Dalam hati dah carut ba alif ba ya dah.

Lepastu aku masuk la kejap daiso tempat kerja lama aku. Beli satu dua barang. Aku keluar balik. Pergi thundermatch. Suruh abang tu explain pasal YES. Hah, masa dia explain tu memang rasa nak beli betul lah. Dah la pandai cakap. Lepastu aku cakap la aku nak beli yes go yang broadband kecik tu sebab takde contract. Lagi satu sebab registration fee dia paling murah T.T .. Ni paling best. Dia cakap dia takde kunci nak amik broadband tu sebab staff dia dah balik dan terbawa kunci tu. Weh time tu aku tak marah cuma kecewa sebab aku dah tak mampu bertahan lagi hidup seminggu di intec tanpa internet. Ecehhh, ayat nak gempak je.



Dia suruh aku pergi kedai sebelah. Kau tau tak kedai sebelah tu kedai apa ? Kedai yang tak mesra alam yang mula-mula pergi tu. Then aku cakap la "abang, tadi saya dah pergi kat sana, tp dia mcm sombong saya taknak beli kat sana, saya nak beli kat abang" drama tak drama lah. "takpe, cakap kat dia saya yang suruh" nak taknak aku kena gak lah pergi sebab aku dah nak sangat broadband.


Dah masuk kedai tu. aku pilih device aku. Plan yang aku nak. Photostate IC. Then before aku nak balik dah tu, check bill, aku tengok dia salah eja nama aku -,- bapak sakit hati aku. Bila aku cakap, dia kata nanti boleh betulkan dengan website yes. Ok dah lepastu aku balik. Bila balik aku bukak website yes masukkan id , then aku try la edit nama aku. Kau tau tak sebenarnya tak boleh edit tukar balik !! Memang babi la kau. Aku geram betul masa ni. Cacat la nanti nama aku dalam bill. Bodoh sial kau.


Harini orang yes call aku nak confirm kan plan yang aku amik dan semua benda lah. Then aku suruh dia betulkan nama aku. Nasib baik boleh. Kesimpulannya jangan beli dekat kedai tu woiii ! Tak mesra langsung.


p/s: panjang gila dowhhh




2 comments:

  1. As'salam, so far skrg ni guna YES ok x? ade mslh x dgn bil ke atau lain2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. YES sangat ok. Bila billing tu, biasa nya problem first month. Kalau dia overcharge call dia, sbb dia terlebih charge.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT © 2017 | THEME BY RUMAH ES