19 June 2013

Book review : Ajaib (FIXI)



Buku Ajaib by Fixi karangan Syafiq Aizat. Aku beli masa Pesta Buku Selangor haritu. 


Synopsis : 

"Cikgu, masalah saya, saya boleh nampak hantu. Cikgu yakin cikgu boleh tolong saya?"

Hidup ni gelap. Walaupun aku dapat melihat lebih daripada manusia lain.

Tapi tanpa kegelapan tu, aku tak mungkin nampak bintang yang bercahaya.

Selain kita ada 'mereka'-yang kebanyakan kita tak nampak.

Dalam kita ada 'itu'- yang kita simpan sendiri

Nama aku Izaq. Dan ini kisah kami, budak-budak berumur 12 tahun yang terperangkap dalam masalah orang dewasa : 'mereka', 'itu', dan sedikit yang AJAIB.



Pendapat aku :

Boring. Aku expect akan ada banyak benda paranormal dari view seorang yang boleh melihat benda ghaib ni kan. Tapi apa yang aku dapat hanya kisah hidup seorang budak UPSR dan kawan-kawan dia. Cerita budak-budak je semua. Mungkin sebab aku dah 18 jadi dah tak boleh nak menjiwai cerita-cerita macam ni. Dan ajaib nya pun kurang lah. Minta maaf lah. Aku pelik sebab orang-orang kata novel ni jalan cerita dia menakutkan. Apa yang menakutkan pun aku taktau. 

Minta maaf weh. Serious buku ni bosan pada aku. 3.2/5. 



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT © 2017 | THEME BY RUMAH ES