25 March 2012

fakta yang anda mesti tahu mengenai SUNBLOCK !

hai assalamualaikum..

blame me for the lack of posting in this blog . busy wehhh . softball , exam , and etc . HAHA .
and you guys must know yang aku busy main softball , so my skin got tanned and burned . aimi dah hitam ? yes exactly . my hands getting darker , my face berbelang2 . kesah ke hitam ? well , kalau dh genetic orang england memang akn tetap putih :p




macam biasa lah kn , aku akan gunakan khidmat pakcik google utk buat reseacrh . so , aku pun cari la artikel psl sunblock . ghupe-ghupenye kan wey , maksud SPF tu , sun protection factor . contoh dia mcm ni , katakanlah sunblock tu SPF 30 , kau darabkan 30 dgn 10 . so tiga ratus kan ? 300 tu adelah berapa lama protection yg sunblock tu bleh bg terhadap cahaya matahari . so , sunblock tu boleh bertahan dlm masa 300 minit yakni sama dgn , 5 jam . itupun kalau kau letak amaun yg secukupnya dkt kulit kau especially muka lah kan .

ke aku sorg je yang baru nak tau pasal benda alah ni ? mungkin jugak ...

SPF paling tinggi penah aku jumpa sampai 150 , hah kau darabkan dengan 10 lepastu bahagi 60 . lebih kurang , 1 hari dia boleh tahan .

Ni aku quote dr google


"SPF refers to the ability of a sunscreen to block ultraviolet B (UVB) rays, which cause sunburns, but not UVA rays, which are more closely linked to deeper skindamage. Both UVA and UVB contribute to the risk of skin cancer.

an SPF 15 product blocks about 94% of UVB rays, an SPF 30 product blocks 97% of UVB rays, and an SPF 45 product blocks about 98% of rays."

so it doesnt mean that if you are using SPF 100 sunblock , you will get 100%  protection form UVB rays . ce baca kat atas tu , kalau SPF 45 blocks 98 % rays , SPF 50 blocks around 98.3% je weyy . untuk lebih jelas sila refer website ni . sebab ape , sunblock takkan boleh nak protect 100 % . so mungkin oke kalau korg beli sunblock yang hanya ade SPF 50 sahaja . itu dah memadai .

and btw , aku rasa sunblock yang ok adalah dari jenama banana boat . tapi brand safi pun dah ok . hihi .
hope post ni bantu korg sedikit sebanyak . and jangan malas nk baca website yg aku baca td . very useful .

Useful tips from google:
  • For indoors, at least SPF 15. For outdoors, at least SPF 50. Note: SPF is for UVB
  • Must have PA+++. Note: PA is for UVA
  • Must be Broad Spectrum
  • While indoors, apply sunblock every 2 hours. While outdoors and especially between 10am to 3pm, apply sunblock every 15 minutes.
  • Preferably sweatproof/waterproof
  • Should apply at least 15 minutes before sun exposure, unless indicated otherwise. 
  • For more information, visit SkinCancer.org





gambar yg last tu ? why ? kenapa ?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT © 2017 | THEME BY RUMAH ES